Kreditkort utan valutapåslag

På kreditkort har du vanligtvis vissa fasta avgifter i samband med olika tjänster. Men är det verkligen möjligt att få kreditkort utan valutapåslag utomlands? Vi har tittat på detta närmare så att du kan få en bättre överblick över de olika avgifterna.

Avgiftsfria kreditkort utomlands

Ett kreditkort är ett betalkort som du i princip kan ta ett lån på. Det vill säga att du kan ta ut mer pengar från kortet än du faktiskt har på ditt bankkonto. Detta är ett smart verktyg i vardagen när du behöver mindre lån på mycket kort tid. Därför har många svenskar minst ett kreditkort som de använder.

På ett kreditkort kommer det att finnas vissa fasta avgifter och andra avgifter. Till exempel måste du betala ränta för de pengar du lånar via kreditkortet, om de inte är på kontot igen under avtalstiden (t.ex. 30 dagar). Dessutom kommer det ofta att finnas avgifter för olika åtgärder och tjänster.

Det kan vara den så kallade årsavgiften och faktureringsavgiften. Men hos många kreditkortsföretag måste du också betala en avgift om du vill handla när du är utomlands. Nedan kan du läsa mer om vanliga avgifter på kreditkort utomlands.

Vilka avgifter kommer det vanligtvis att vara?

Du kan använda ditt kreditkort utomlands för att betala i butiker, restauranger osv. Här kan du ofta välja om du vill betala i svenska kronor eller lokal valuta, och i dessa fall bör du därför vara medveten om att du kan få dålig växelkurser. Observera att förutom konverteringskursen uppstår vanligtvis en bankpremie på 1,75% från banken. Det kan finnas andra fasta avgifter från banken, men dessa gäller oftast om du vill göra kontantuttag utomlands.

Det är dock inte bara utomlands som företaget kan införa olika räntor och avgifter. Som nämnts tidigare finns det ofta några fasta avgifter för olika tjänster och åtgärder, som kan ske både hemma och utomlands.

Det finns en stor skillnad mellan de avgifter som finns hos de olika företagen, och priset kan också variera mycket. Därför finns det något du bör tänka på innan du väljer ditt nya kreditkort, och du bör hitta något som passar dina önskemål och behov. I allmänhet är några av de vanliga avgifterna enligt följande:

  • Anläggningsavgifter
  • Årsavgift
  • Fakturaavgift
  • Avgift för varuköp hemma och/eller utomlands
  • Avgift för uttag av kontanter hemma och eller utomlands

Smart för dig som reser mycket

Om du reser utomlands många gånger under året eller över längre perioder, bör du välja ett kort utan avgifter utomlands. Med ett gratis kreditkort utomlands kan du spara mycket pengar när du handlar i olika butiker, och särskilt när du vill ta ut kontanter. Marknaden är inte så stor i Sverige, så den kräver att du kan uppfylla kraven från de få företag som faktiskt erbjuder den – och att de andra villkoren och priserna för dessa företag är rätt för dig.

Men om du reser mycket är det en bra idé att utforska dina möjligheter att få ett gratis kreditkort utomlands, vilket kan göra det både enklare och billigare för dig att använda ditt kreditkort när du är utanför Sveriges gränser.