Kreditkort eller betalkort?

När du behöver ett betalkort finns det i allmänhet två typer att välja mellan: ett kreditkort eller ett betalkort. För det mesta används de två typerna av kort likadant, men det finns vissa skillnader som avgör vilket kort som passar dig.

Det beror helt på dina personliga önskemål och behov och inte ett kort är mer korrekt än ett annat. Läs mer här om skillnaden mellan kredit- och betalkort.

Skillnaden mellan kredit- och betalkort

Du kan använda ett betalkort för att betala för produkter och tjänster online och i butiker utomlands och i Sverige. Du kan naturligtvis också ta ut kontanter från banken eller bankomater. Ett kreditkort kan göra exakt samma saker som ett betalkort, men dessutom finns det några extra saker som ingår.

Den viktigaste skillnaden är att du kan ”försena” din betalning när du använder ett kreditkort. Detta innebär att du betalar med kredit och att du kan betala helt utan att ha pengar på kontot. Pengarna tas först ut från kontot senare och på det här sättet har du 30-60 dagar innan betalningen förfaller. Detta är en stor fördel om du inte har pengar här och nu men får dem igen om en vecka eller två.

Ett kreditkort inkluderar vanligtvis också vissa fördelar som rabatt på bränsle, resor, matvaror eller liknande samt förmågan att tjäna poäng på olika produkter eller tjänster. Du har även större säkerhet när du betalar med ditt kreditkort, särskilt när det gäller e-handel.

När ska jag välja vilket?

Det finns alltså vissa skillnader mellan kreditkort och betalkort som kan vara av stor vikt för dig i din vardag. Vill du ha möjlighet att ta upp små, korta lån – även utan ränta under korta perioder – och du vill vara säkrad när du handlar online, bör du välja ett kreditkort.

Om du huvudsakligen använder betalkortet för att handla i fysiska butiker och på svenska webbplatser, kan du välja betalkort. Här undviker du också att frestas att spendera pengar du egentligen inte har. Ett bra val för dig som vill ha mer kontroll över din konsumtion.