Kreditkort eller bankkort?

Både kredit- och bankkort kan användas för att betala i fysiska butiker och online. Du kan även ta ut pengar från bankomater och använda båda korten både hemma och utomlands. Det finns fortfarande en stor skillnad mellan de två korten och många väljer att ha båda. Men vad är det smartaste att välja för dig? Vi tittar på likheter och skillnader mellan kredit- och bankkort och hjälper dig att välja.

Varför välja ett kreditkort?

Kort sagt är ett kreditkort det som kan göra mest. Den största skillnaden från ett vanligt bankkort är att du kan använda dem för att ”låna” pengar på kort sikt. Du kan betala med kredit – därför namnet kreditkort.

Detta innebär att du kan köpa en produkt eller tjänst med ditt kort även om du inte har pengar på kontot. Pengarna dras sedan efter ett tag, t.ex. efter 30 eller 60 dagar. För många företag är denna period räntefri, så att du faktiskt kan låna pengar i 1-2 månader helt utan att betala för det.

Varför välja ett bankkort?

Med ett bankkort får du alla vanliga funktioner som du känner till. Du kan betala hemma och utomlands i både fysiska butiker och genom e-handel samt har möjlighet att ta ut kontanter. När du betalar med ett vanligt bankkort dras pengarna direkt från ditt konto. Det vill säga om du inte har pengar på kontot kommer du inte att kunna använda kortet.

Detta kan naturligtvis ses som en nackdel. I själva verket kan det också vara en stor fördel för dig som vill ha mer kontroll över din konsumtion och undvika att spendera pengar du inte riktigt har. Kort sagt täcker bankkortet alla dina behov, utan möjligheten att ”låna” pengar direkt på detta.

Dina behov avgör vad du ska välja

Det ena kortet är inte bättre än det andra, så vilket du ska välja beror helt på dina behov. Om du vill kunna betala med kredit och därmed försena betalningen när du saknar pengar på ditt konto, bör du välja ett kreditkort.

Om du vill undvika att spendera pengar som du inte riktigt har kan du med fördel välja bankkortet. Naturligtvis finns det några andra mindre skillnader, men detta är den största och mest betydande skillnaden mellan de två typerna.