Kreditkort eller privatlån?

Kreditkort och privatlån erbjuder båda möjligheten att ta upp mindre lån med en kort löptid. Men det är stor skillnad på att välja en lösning framför den andra.

Viktigt är dock att poängtera att ingen av lösningarna är bättre än den andra. Vilken lösning som är bäst beror helt enkelt på dina behov, önskningar och din ekonomiska situation. Här tittar vi närmare på skillnaderna mellan kreditkort och privatlån. Vi kommer även att ge dig en guide till vilka av lösningarna som passar dig.

Fördelarna med kreditkort

Med ett kreditkort behöver du bara godkännas en gång för att låna pengar, d.v.s. när du får ditt kreditkort. När du är godkänd för en viss kreditgräns som du och företaget är överens om – t.ex. 10.000 SEK, då har du i framtiden alltid möjlighet att spendera 10 000 kronor mer än vad som finns på ditt konto.

Med ett kreditkort kan du betala ”sent”, vilket innebär att pengarna endast tas från ditt konto 30 dagar efter köpet. Därför har du vanligtvis 30-60 dagar på dig som är helt räntefria. Om du kan betala tillbaka allt efter denna period är det faktiskt helt gratis att låna.

Fördelarna med privatlån

Vill du ta ett privatlån måste du varje gång du lånar ansöka på nytt. Detta gör det till en lite mer tidskrävande process. I gengäld kan du vanligtvis låna mycket större belopp, upp till 600 000 kronor, och du kan få en löptid som är t.ex. 5 år lång.

Det finns vanligtvis ingen räntefri period här men ofta är räntan på privatlån lägre än på kreditkort. Därför är det vanligtvis billigare om du inte kan återbetala inom 30-60 dagar.

Vad är rätt för dig?

Om du vill ha möjlighet att låna små belopp relativt ofta, som du också betalar tillbaka på kort tid, är kreditkortet rätt val. Men kom ihåg att det kan vara dyrt om du inte kan betala efter den räntefria perioden, så du bör vara säker på att du kan hantera denna frestelse.

Om du istället vill låna ett större belopp och ha en längre återbetalningstid, bör du välja ett konsumentlån. Här har du också en typ av inbyggd säkerhet eftersom du måste ansöka varje gång du behöver ett nytt lån och därför har större kontroll över din förbrukning.